Evlerde ısı yalıtımı meselesi, hem yaşam kalitesi, hem enerji kaynaklarının idareli kullanılması hem de kişisel bütçemizin sağlığı açısından son derece ciddi bir öneme sahiptir. Son dönemde gündeme gelen, her bina için ısı yalıtımının şart koşulması ile ilgili olan yasal düzenlemeler de göz önüne alınacak olursa bunun ne derece önemli bir mesele olduğunu daha net olarak anlıyoruz. Peki evlerde ısı yalıtımı ne şekilde yapılıyor, nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor?
Yalıtım birçok şekilde, farklı yapı malzemeleri sayesinde yapılıyor. Eğer yeni inşa edilmekte olan bir binaya yalıtım yapılıyorsa iş daha kolay. Sandviç duvar diye adlandırılan duvar çeşidinde çift katman arası yalıtım malzemeleri ile uygulanan inşa sistemi sayesinde ısı yalıtımı en iyi şekilde sağlanmaktadır. Ancak daha önceden inşası normal olarak yapılmış evlerde ısı yalıtımı ise farklı sistemler ile yapılmaktadır.
Evlerde ısı yalıtımı duvarlara stropiyer denen maddeler yardımı ile yapılıyor. Sıkıştırılmış köpük olarak da adlandırabileceğimiz bu hafif plakalar binaya hiçbir negatif etki vermezken ısı açısından da iyi bir netice veriyorlar. Daha önceden inşa edilmiş binalara bu ve benzeri diğer plakalar duruma göre iç taraftan ya da dış taraftan yerleştiriliyor. Malzemelerin maliyeti çok olmamakla birlikte diğer yalıtım maliyetleri ve işçilik ile birlikte daha ciddi boyutlara ulaşabiliyor.
Evlerde ısı yalıtımı yaptırmak ilk etapta maliyetli gibi görünse de sonuçlar açısından değerlendirildiği taktirde getirisinin giderlerinden daha fazla olduğu anlaşılacaktır. Hem ülke ekonomisine katkıda sağlanmış oluyor hem de yakıt tüketiminde ciddi bir azalma meydana geldiğinden faturalar düşüş gösteriyor ve aile bütçesi de bundan karlı çıkıyor. Isı yalıtımı için genel yöntemlerin dışında kapı ve pencerelerinizi de bakımdan geçirebilirsiniz. Eskimiş contalar, aralıklı kapı ve pencereler de içeriye hava alır ve kış aylarında evinizin ısınma oranını düşürür. Alacağınız önlemler ile bu duruma katkı sağlayabilirsiniz.